Kommunalt arbete

Valplattform Vänsterpartiet Säter 2022

Vi strävar efter ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Vår övertygelse är att ett samhälle med en politik som minskar klyftor är det bästa och tryggaste samhället, för både fattiga och rika.

Miljö och Klimat

För att vi ska kunna leva tryggt och må bra måste planeten också må bra.

Säters kommun måste bidra aktivt i omställningsarbetet samtidigt som det underlättas för oss som bor i kommunen att leva hållbart. Det gäller allt från hur mänskliga resurser tas till vara, till vad vi äter, hur vi reser och vår avfallshantering.

Därför vill vi:

– Satsa på byggnationer i trä, mer solenergi och laddstolpar.

– Satsa på ett ansvarsfullt förvaltande av kommunens skogsinnehav.

– Att de kommunala köken serverar ekologisk och/eller närproducerad mat inom skola, barn- och äldreomsorg.

– Främja den lokala matproduktionen och uppmuntra till en mer ekologisk produktion.

Folkhälsa och livskvalitet

Ett gott, hälsosamt och trivsamt liv i Säters kommun förutsätter att det finns ett stimulerande kulturliv, goda arbets-, fritids- och arbetsmiljöer.

Därför vill vi verka för:

– Bra boende i kommunens alla delar.

– 30 timmars arbetsvecka med full lön

– Högre personaltäthet inom barn- och äldreomsorg.

– Ökad stimulans och stöd till föreningslivet inom Säters kommuns alla delar. Genom föreningslivet ges möjlighet för såväl gammal som ung att ha en fritid som skapar  livsglädje och gemenskap

– Att utveckla bebyggda miljöer och naturmiljöer för att skapa en tilltalande miljö.

– Att värna om kulturskolan. Målet är en avgiftsfri kulturskola med plats för alla intresserade barn och ungdomar.

– Att värna om Biograf och TV-museet och Mentalvårdsmuseet. De är unika och viktiga för att vi ska komma ihåg vår historia.

Kollektivtrafik

Infrastrukturen är viktig för vår region och behöver utvecklas.

Satsningar på järnväg, vägar, cykel/gångvägar och kollektivtrafik är av yttersta vikt.

Därför vill vi:

– Till att börja med verka för avgiftsfri kollektivtrafik för alla barn och ungdomar som går i skolan. I förlängningen vill vi att det införs avgiftsfri kollektivtrafik i kommunen.

– Verka för att förbindelserna mellan kommundelarna förbättras och anpassas i tid så att fler kan nyttja kollektivtrafiken.

– Bygga ut nätet med gång- och cykelvägar i kommunen.

Hållbart och Tryggt

Samhället är en helhet. Skola, arbetsliv, sjukvård, bostäder, service och infrastruktur alla delar påverkar varandra

I alla kommunala verksamheter skall de anställda ha den utbildning som krävs och ha rätt till till fortbildning.

Lokala småföretagare är en viktigt del i ett hållbart samhälle, såväl för arbetstillfällen som för att möta närsamhällets  behov och stärka dess resurser.

Därför vill vi:
– Satsa på skola och fritid och samverkan med andra instanser i samhället för att skapa ett tryggt och bra liv för kommunens invånare.
– Fortsätta att utveckla service, mötesplatser och underlätta för de företag som finns och de som vill starta upp.
– Arbeta för att Säters kommun ska vara en väl omskött kommun; det som är trasigt ska lagas, det som lutar ska rätas upp, det som är orensat ska rensas.

Vänsterpartiet vill självklart vara med och styra utvecklingen i kommunen. Vi vill föra en politik som vågar satsa, styra och ta ansvar. Vi samarbetar gärna med andra partier. Men bara om resultatet av det samarbetet innebär ökad jämlikhet, grön omställning och stärkt välfärd.

Detta valår är det viktigt att lägga sin röst för en vänsterpolitik som du kan lita på och som står upp för sina ideal. Nu står vi vid en vändpunkt. Vi måste återställa välfärden och rädda klimatet. Det kommer att ta tid men det viktiga är att bryta trenden och bygga för framtiden. Det kan vi bara göra tillsammans! I Säters kommun är vi tillsammans varandras trygghet.

Kopiera länk