Kalender

Vardagspolitik och valarbete med debattkommentarer

Söndag 22 augusti kl 18.00 – 20.00 : Vänsterpartiets lokalförening hade öppet styrelsemöte och planerade den närmaste månaden med fokus på valet.

Vecka 33

Tisdag 24 augusti kväll: Göran och Fia passerade Borlänge och hämtade valmanifest för Säter samt valets valsedlar som kommit ! på väg till Södra Dalarnas valchatt i Falun där Säters innevånare kunde ställa frågor som besvarades av varje parti förutom Miljöpartiet som inte kunde närvara. Själv satte jag på mig en symbolisk grön tröja.

Onsdag 25 Socialnämnden på förmiddagen. Hur prioritera vilka grundläggande behov i  verksamheten som ska förbli borta för att komma ner i ramen för ÄHO? Några utökade platser på SÄBO, lite personal i hemtjänsten extra kostar sammanlagt tre miljoner och resten är också lika viktigt och behöver då förklaras utförligt i budgetprocessen som inleds samtidigt som BUN kommer med liknande frågor. VAD JAG UNDRAT I VARJE BUDGETTAGNING I KOMMUNFULLMÄKTIGE NÄR OPPOSITIONEN ÖNSKAT LITE MER PENGAR ÄR VARFÖR VI INTE SAMLAS HOS MIG PÅ KVÄLLEN OCH KOMMER ÖVERENS OM HUR VI BYTER REGERING. Nu har vi låtit vår gemensamma välfärd monterats ned i fyra år så nu behöver vi inte tillsammans lämna in en misstroendeförklaring om alla ministrar som fallit i från, förskingringen över våra inkomstgivande gemensamma egendomar som sålts för ett spottstyver eller varför skattelättnader för de som har inkomst varit viktigare än att lösa vår gemensamma välfärd. Tom jag trodde att det var ett framtida finansieringsproblem! VARFÖR DÅ MINSKA VÅRA INKOMSTER? Speciellt när Sveriges befolkning vill ha vård? Varför tro att det blir enklare att öppna vårdcentral i Skedvi och Gustafs för att det är privat när det inte fanns pengar till den i landstingsregi? Är den gratis privat? NÄ. Öppnas de med den begränsade budgeten så tar man pengar från ett annat ställe som då måste skära ner för att vårdvalet i landstinget sa att man får öppna om man så vill. För övrigt handlade Socialnämnden om dilemmat som kommunen får om några månader då integrationen av invandrare övergår till Arbetsförmedlingen. Ingegration i kommunen innebär så mycket mer än Af:s tidigare kompetensområde: Att matcha folk och arbetsmarknad…

15.00 sände Sveriges radio direkt från RådhusTORGET. Det kommunala arbetet i Säter är priviligerat för att alla partier är rätt jämna och i det stora hela har samma målbild, men ack, jodå, i debatten kom det: Oppostionen prioriterar skolan och vill ha lite mer resurser! Vill även satsa på omsorgen! Att metodiken i skolan gjort det lugnare på högstadiet de sista åren är en organisationsfråga och där erfarenheterna nu skall vidarutvecklas till att gälla hela skolan. Likaså att vad gäller brottsstatestik så ger metodiken riktade insatser med utredningar och hårdsatsning från polisbilar (som vi inte hade i Säter när vi hade polisstation där vi kunde få pass och småprata lite). JA, jag vill ha närpolis men det har POLISMYNDIGHETEN inte haft råd med på länge, en reform som de tog upp en period. Lika lite som de hade råd med en specialiserad Narkotikagrupp i Borlänge, något som fanns för 15 år sedan. Först rensade sossarna upp i röran på 90-talet med tvivelaktigt hårda metoder om än vi kom i balans, efter att vi haft en annan regering . Detta samtidigt som det på 90-talet var mer individualistiskt och satsa på dig själv. Mycket förebyggande arbete drogs ner i kommunerna.

Så? Finansiering av en god välfärd genom att fler arbetar! När fler FÅR arbeta i gemensam sektor har de även råd att köpa andra tjänster. När gemensam sektor har råd att bygga om och nytt och till skapas arbetstillfällen i massor av små företag. Just ja, Centern vill satsa på små företagare, läste jag i Säterbladet idag. Några andra i regeringen har gett småföretagarna mer karens i händelse av sjukdom. Antar att det är arbetslinjen, varför vara sjuk när du kan arbeta? Funderade på att ringa en hel del företrädare, vare sig de ville satsa på miljön, samhällets minsta, bönder, småföretagare, skola eller äldreomsorg, om att de är hjärtligt välkomna till ett parti som faktiskt har ett arbets- och konsekvent miljöprogram, verkligen vill ha välfärd åt oss alla, inte bara kärna åt de fattiga och valfrihet åt de rika osv. Ja, jag börjar bli upprörd…  Arbetslinjen genom indragning av självfinansierade försäkringar, genom låglönejobbförslag, genom sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar fastän det inte ökar ungdomsarbeten men däremot minskar utgifterna för McDonalds och andra genomgångsbranscher. Håhå jaja. Vill Alliansen öka arbetstillfällen, så SKAPA arbetstillfällen och dra inte ner på kommun och landsting!! Där är den största utgiften arbetskraft! Så  varför effektivisera i vården?! Är det inte  bra att folk arbetar och trivs? Idag undrar jag varför jag trott på att slimma arbetsprocessen, varför är DET utveckling?! En till myt? En till indoktrinering? Syfte? Färre folk. Varför? Att vi har för lite arbete var något som debatterades på 70-talet. Nu diskuteras det i flera länder, men inte här i Sverige. Här skall vi dumpa löner så att fler kan arbeta i arbeten som inte finns, dock inte där de behövs. Ja, jag är upprörd.

Torsdag 26 aug: Vänstern besöker en arbetsplats för dialog om spetskompetens på Skönviksområdet och har torgmöte på Stan med fokus på kandidater till riksdag, landsting och kommunval och Säters valmanifest.

Lördag: Mamman Fia hoppas få koka lite korv och kaffe på stallet. Det är dressyr i stan!

Kopiera länk